Jedan dan pre Koginog odlaska sa ostrva.
Nedaleko od Kanto kapije, na ivici guste šume u blizini Heien Kyushuua, Koga Yari se susreo s nepoznatom Miko sveštenicom. Njene tamne oči blistale su poput tajanstvenih noći, a njena bela haljina koju je nosila bila je ukrašena simbolima koji su odjekivali u skladu s prirodom. Ne dešava se često da se ljudi sa planine susreću sa miko sveštenicama. Miko sveštenice su poznate i kao čuvari shinto hrama. Koga je prišao ovoj sveštenici i odlučio da porazgovara sa njom:
Haruno:
(smirujućim glasom) Ne bojite se. Prepoznajem u tvom koraku trag želje za istraživanjem.
(Haruno je pružila ruku strancu i njihov dijalog se nastavio).Koga:
(sa znatiželjom) Hvala, miko. Moje ime je Koga Yari, učenik Tengena Han Sorea. Lutam već danima ovom šumom ali ovo je prvi put da se susrećem sa Inari sveštenicom.
Haruno:
(s bljeskom u očima) Koga Yari, ime koje nosi težinu hrabrosti, svidja mi se Vaše ime. Šta misliš o našoj boginji Inari?
Koga:
(s poštovanjem) Da, Miko. Oduvek sam se osećao povezano s prirodom i kami-jima. Inari je naša vrhovna boginja i vodjen sam njenom mudrošću i zaštitom.
Haruno:
(toplo se smeškajući) Onda, pozivam te da posetiš naš Shinto hram. Tu možeš pronaći mir, spojiti se s božanstvima i dublje razumeti tajne sveta koji nas okružuje. Dobit ćeš jedinstvenu priliku da naučiš jezik naše boginje Inari senkken. Ja ću vam pomoći!
Koga je osetio zov duše i prihvatio poziv Haruno, sledio je njen korak kroz gustu šumu, otvarajući se prema novom poglavlju u svom duhovnom putovanju. Dok su se kretali kroz hram, Miko je delila priče o božanskim entitetima, očaravajući Kogu svojim znanjem i posvećenjem.
Na kraju ceremonije, pod trešnjama u dvorištu hrama, Koga je shvatio da je ovaj susret bio više od običnog slučaja. Haruno ga je podučila ne samo o Shinto verovanjima već i o snazi zajedništva i ljubavi prema svemu živom.
Haruno: (nasmehujući se) Koga Yari, tvoje srce odjekuje s pozivom prirode. Nastavi svoje putovanje, ali ne zaboravi da je svaka staza blagoslovljena kada hodamo s poštovanjem i ljubavlju prema svim živim bićima.
Koga je zahvalio Miko Haruno na poukama koje je primio i obećao joj je da će svratiti do Shinto hrama Susret sa sveštenicom bio je poput susreta sa živom legendom, a Koga je nastavio svoj put, duboko prožet saznanjem o jedinstvu sa svetom oko sebe.